De agenda van de toekomst wordt vandaag geschreven, samen met u. Want die mooie, duurzame, innovatieve en inclusieve stad van morgen is vooral een stad van betrokken en actieve burgers. Volksvlijt2056 reikt ideeën aan, inspireert, verbindt en stelt vragen. Het is aan u om in deze opwindende, spannende de metropool Amsterdam de Derde Gouden Eeuw in te loodsen.
Markermeer onderdeel van tentoonstelling Volksvlijt 2056 in Openbare Bibliotheek Amsterdam
Als de voorspelling klopt dat we in 2050 met 9,6 miljard mensen zijn, zullen we de wereld opnieuw moeten uitvinden. Zonnepanelen, elektrische auto’s, windmolens – ze volstaan niet. De enige, echte oplossing is een radicaal andere manier van denken over onze relaties tot elkaar, tot de natuurlijke hulpbronnen en tot andere levende mechanismen. Een nieuwe, uitgebalanceerde manier van leven en denken die recht doet aan al het leven op aarde, tot aan het kleinste micro-organisme aan toe. Hoe denkt u dat de paling zich voelt als hij of zij na een reis van drie jaar over de wereldzeeën voor een gesloten Afsluitdijk ligt?
Architect Lada Hrsak verkent met Fisheye de mogelijkheden voor een nieuwe op gelijkheid en gelijkwaardigheid gebaseerde samenleving, kijkend vanuit verschillende schaalniveaus en vanuit verschillende disciplines (kunst, (natuur-)wetenschap, economie) naar een essentiële bron van leven – water, of specifieker het Markermeer. Wat is nodig om dit doodse water te transformeren in een rijke, gelaagde biotoop, waarin alle vormen van leven worden gerespecteerd en gewaardeerd? De paling als redder van het Markermeer en daarmee van de wereld.
bron: http://www.volksvlijt.amsterdam/tentoonstelling/tentoonstelling/
Op de tentoonstelling staan algen-kweken uit ons laboratorium om inzicht te geven in de productiviteit van het Markermeer (foto: Harm van der Geest).