Dit voorjaar is een nieuw onderzoeksproject van start gegaan bij de Universiteit van Amsterdam. Het doel van dit project is om te begrijpen hoe algen kunnen overleven in het troebele water van het Markermeer bij de huidige lage concentraties aan voedingsstoffen. In het water klonteren de algen samen met slibdeeltjes, en met geavanceerde analyse technieken kijken we naar de vlokken die daardoor gevormd worden. Hoe vindt het proces van vlokvorming plaats? Hoe profiteren de algen hiervan?
Dit onderzoek geeft ons niet alleen een beter beeld van de productiviteit van het meer, maar ook van het gedrag van de slibdeeltjes zelf. Dit beeld is noodzakelijk om het ecologisch functioneren van het Markermeer beter te begrijpen.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door Bregje Brinkmann (MSc Limnology & Oceanography) in samenwerking met Deltares , en is gefinancierd door Amsterdam Water Science.

Deze foto laat met behulp van speciale kleuringen zien wat voor biologische activiteit er allemaal plaatsvindt op de vlokken in het Markermeer. Foto: Bregje Brinkmann.

aggegate

Zelfs vanuit de lucht in de troebelheid van het Markermeer goed te zien. Het eiland op de foto is ‘Ierst’, het proefeiland van Rijkswaterstaat bij de Houtribdijk, in de buurt van waar nu de Markerwadden worden aangelegd. Foto: Twitter.

Markermeer eiland Ierst

Advertentie