Onderzoeksschip R.V. Dreissena

De R.V. Dreissena is het nieuwe onderzoeksschip van de Universiteit van Amsterdam, speciaal gebouwd voor (experimenteel) veldonderzoek in het Markermeer. Sinds augustus 2017 is het schip in de vaart, en het wordt gebruikt voor diverse onderzoeksprojecten gericht op een beter begrip van de ecologie van het Markermeer. Het schip is uitgerust met speciale apparatuur om metingen in het veld te kunnen verrichten en monsters te nemen van zowel het water als de bodem. Alle gegevens van het schip en de aanwezige apparatuur kunt u vinden in de factsheet:

Download hier de factsheet van de R.V. Dreissena

IMG_6108

De naam van het schip verklaard

R.V. is de internationale afkorting van ‘Research Vessel’, en geeft aan met welk doel het schip rondvaart. Dreissena is een geslacht van mosseltjes uit de familie van de Dreissenidae. Tot dit geslacht behoren onder andere de driehoeksmossel (Dreissena polymorpha) en de quaggamossel (Dreissena bugensis). Deze twee mossels spelen een zeer belangrijke sleutelrol in de veranderende ecologie van het Markermeer. Een toepasselijke naam dus!

Alleen dankzij onze sponsoren!

De bouw en inrichting van ons onderzoekschip is mogelijk gemaakt dankzij belangrijke bijdragen en medewerking van het Amsterdams Universiteitsfonds, Stichting het Blauwe hart, alle deelnemers aan het zwemevent rond Pampus, het Wetenschapsknooppunt, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Waternet, Rijkswaterstaat, Stormer Marine workboats, Raymarine, Waygroup-Technautic, Humminbird, Bynolyt, Maritech, Dekker Watersport Zaandam, SeaBed, NewDealSeals, Amsterdam Water Science, Gemeente Edam-Volendam, Bataviahaven Lelystad,  RDG reclame en natuurlijk al onze particuliere crowdfunders!

sponsors

%d bloggers liken dit: